Instructie kalverkeuring
De voorbereiding thuis
- Het belangrijkste is dat het kalf handmak wordt.
- Als het kalf aan het halster gewend is, kun je haar met de kop omhoog vastzetten. De eerste paar keer 10 minuten, op een halve hoogte. Daarna mag het best wat langer duren, met de kop verder omhoog (voorbrenghoogte). Blijf wel in de buurt zodat, als het moet, je het touw snel los kan maken.
- Ga bij je kalf in het hok en begin het kalf te borstelen en aan te raken. Hierdoor raakt het kalf goed met je vertrouwd.
- Als het kalf gewend is aan het halster kun je met haar gaan lopen. Het beste is om je kalf veel te trainen. Niet uren achter elkaar, maar elke dag eventjes. Loop niet altijd hetzelfde rondje, maar een beetje afwisseling is wel leuk voor het kalf en ook voor begeleider. Een radio met muziek tijdens het oefenen is een aanrader.
Het scheren en wassen
- Was het kalf een paar keer goed met goede shampoo om het stof en meeste vet uit het haar te krijgen. Na het wassen scheert het kalf het beste. Zorg dat je de zeep goed uitspoelt.
- Je mag het kalf helemaal kaal scheren. Te beginnen boven de klauwen/hoeven en bij de staart vanaf iets boven de pluim. Dat kun je het beste 2 à 3 dagen voor de keuring doen met gewone messen (kleine kalveren 501/502 of heiniger 31/15 (geen uiermessen).
- Vergeet ook vooral niet de binnenkant van de oren te scheren.
- Het aanbrengen van een toplijn mag niet op de show in Bedum.
- Na het scheren kunnen er nog wel strepen op het kalf staan. Na goed wassen zullen die verdwijnen. Was het kalf dus goed schoon, vergeet de klauwen, staart, oren en oormerken niet. Zorg dat er niet veel water in de oren komt.
- Laat het kalf onder een dek drogen, dit is beter voor het kalf en wordt ze sneller warm van. Je kunt ook een zweetmes van paarden gebruiken.
Aankomst op de keuring
De laatste dag voor de keuring is beter om niets meer met het kalf te doen, veel eten geven en laten rusten. Het is morgen een drukke dag voor het kalf en begeleider en supporters.
- Op de dag van de keuring, is de wasplaats geopend van 04.30 uur tot 08.30 uur. Zorg dat je op tijd bent voor de laatste wasbeurt en dan gauw haar dek weer op, zodat het kalf weer snel droogt.
- Geef haar dan lekker te eten wat je van huis hebt meegenomen, daar heeft ze wel zin in. (neem een emmer mee voor water)
De kleding
- Draag nette, witte en leuke kleding, belangrijk is vooral dat het schoon is. Het beste is om deze kleren pas op het allerlaatste moment aan te doen, of vooraf een overal te dragen.
- Draag daarbij goede schoenen, geen laarzen.
- Zorg voor een mooi schoon en passend halster. Een zwart halster voor een zwart kalfje en een bruin halster voor een rood kalfje.
Het rondleiden van het kalf
- Loop altijd aan de linkerkant van het kalf.
- Als je naar de ring loopt, of je kalf mag opstellen, hou je het kalf met je rechterhand vast en loop je naar de plaats.
- Hou het halster met je linkerhand vast als de jury je kalf beoordeeld. De jury staat vaak midden in de ring, maar kan ook je kalf van dichtbij en rondom bekijken. Volg de jury en draai zo dat je de jury altijd aan kunt kijken.
- Laat de ketting niet hangen, maar rol het op en houd het ook in je linkerhand. Doe je duim niet door de lus van het opgerolde uiteinde (geen harde eis)
- Houdt het halster van het kalf met je linkerhand vast zodat je rechts hebt om het kalf tegen te drukken bij de schouder of het op het gemak te stellen. Daarnaast heb je je rechterhand nodig om het vel van de wang op te trekken.
- De jury zal zeggen dat je het kalf mag opstellen.
Loop naar het midden van de ring en stel je kalf op. Het achterbeen van het kalf aan de kant van de jury moet iets naar achter staan, zodat het dier open staat. Zorg dat de voorbenen naast elkaar staan.
- De jury zal er vooral op letten of je geconcentreerd aan het voorbrengen bent. De jury kan ook vragen stellen, wat is de naam van het kalf, wie is de vader (mag pas na plaatsing), wanneer is het kalf geboren enz. Bereid je dus goed voor.
Veel succes en het belangrijkste: veel plezier!!
Instructie pinkenkeuring
De voorbereiding thuis
- Het is belangrijk dat je je pink mak maakt.
- Als de pink aan het halster gewend is, kun je haar met de kop omhoog vastzetten. De eerste paar keer 10 minuten, op een halve hoogte. Daarna mag het best wat langer duren, met de kop verder omhoog (voorbrenghoogte). Blijf wel in de buurt zodat, als het moet, je het touw snel los kan maken.
- Ga bij je pink in het hok en begin je pink te borstelen en aan te raken. Hierdoor raakt het dier goed met je vertrouwd.
- Als de pink gewend is aan het halster kun je met haar gaan lopen. Het beste is om je pink veel te trainen. Niet uren achter elkaar, maar elke dag eventjes. Loop niet altijd hetzelfde rondje, maar een beetje afwisseling is wel leuk voor de pink en ook voor begeleider. Laat je pink ook wennen aan muziek en verschillende ruimtes.
toiletteren
- Was de pink een paar keer goed met goede shampoo om het stof en meeste vet uit het haar te krijgen. Na het wassen scheer je je pink het beste. Spoel de zeep goed uit.
- Je mag de pink helemaal kaal scheren. Te beginnen boven de klauwen/hoeven en bij de staart vanaf iets boven de pluim. Dat kun je het beste 2 à 3 dagen voor de keuring doen met gewone messen (501/502 of heiniger 31/15 (geen uiermessen).
- Vergeet ook vooral niet de binnenkant van de oren te scheren.
- Na het scheren kunnen er nog wel strepen op de pink staan. Na goed wassen zullen die verdwijnen. Was de pink dus goed schoon, vergeet de klauwen, staart, oren en oormerken niet.
- Maak het pink droog met een zweetmes en laat haar onder een dek drogen, dit is beter voor de pink en wordt ze sneller warm van.
- Let op: Het aanbrengen van een toplijn en buikhaar mag niet in Bedum!!
Het is een eis dat degene die de pink voorbrengt ook de pink zelf mak maakt en ook zelf scheert en wast!!!
Aankomst op de keuring
De laatste dag voor de keuring is beter om niets meer met je pink te doen, veel eten geven en laten rusten. Het is morgen een drukke dag voor de pink, begeleider en supporters.
- Op de dag van de keuring, is de wasplaats geopend van 04.30 uur tot 08.30 uur. Zorg dat je op tijd bent voor de laatste wasbeurt en dan gauw haar dek weer op, zodat je pink weer snel droogt.
- Geef haar dan lekker te eten wat je van huis hebt meegenomen, daar heeft ze wel zin in. (neem een emmer mee voor water)
De kleding
- Draag nette, witte en leuke kleding, belangrijk is vooral dat het schoon is. Het beste is om deze kleren pas op het allerlaatste moment aan te doen, of vooraf een overal te dragen.
- Draag daarbij goede schoenen, geen laarzen.
- Zorg voor een mooi schoon en passend halster. Een zwart halster voor een zwarte pink en een bruin halster voor een rode pink.
Het showmanship met je pink
- Loop altijd aan de linkerkant van de pink.
- Als je naar de ring loopt, of je pink mag opstellen, hou je de pink met je rechterhand vast en loop je naar de plaats.
- Hou het halster met je linkerhand vast als de jury je pink beoordeeld. De jury staat vaak midden in de ring, maar kan ook je pink van dichtbij en rondom bekijken. Volg de jury en draai zo dat je de jury altijd aan kunt kijken.
- Laat de ketting niet hangen, maar rol het op en houd het ook in je linkerhand. Doe je duim niet door de lus van het opgerolde uiteinde (geen harde eis)
- Houdt het halster van de pink met je linkerhand vast zodat je rechts hebt om de pink tegen te drukken bij de schouder of het op het gemak te stellen. Daarnaast heb je je rechterhand nodig om het vel van de wang op te trekken.
- De jury zal zeggen dat je de pink mag opstellen.
Loop naar het midden van de ring en stel je pink op. Het achterbeen van de pink aan de kant van de jury moet iets naar achter staan, zodat het dier open staat. Zorg dat de voorbenen naast elkaar staan.
- De jury zal er vooral op letten of je geconcentreerd aan het voorbrengen bent. De jury kan ook vragen stellen, wat is de naam van de pink, wie is de vader (mag pas na plaatsing), wanneer is de pink geboren enz. Bereid je dus goed voor.
Veel succes en het belangrijkste: veel plezier!!